Impreza folklorystyczna „Smaki jesieni” odbędzie się 19 września 2021 r. w Parku Etnograficznym w Tokarni, w godz. 11.00-18.00.
Podczas wydarzenia Muzeum chce zaznajomić turystów z dawnymi aktywnościami, jakimi trudnili się mieszkańcy dawnych wsi – poprzez pokazy obrzędowe oraz repertuar muzyki ludowej wykonanej gwarą. Na polach pomiędzy sektorem małomiasteczkowym i lessowym zapłoną ogniska, w których będą piekły się ziemniaki. Turyści odwiedzający skansen zostaną zaproszeni do ich degustacji. W Chałupie ze Złotnik zaprezentowany zostanie pokaz wyrobu
i wypieku podpłomyków metodą tradycyjną w dawnym piecu. Koło Gospodyń Wiejskich Występy przedstawi pokaz obrzędowy „Kiszenie kapusty w beczkach” a Koło Gospodyń Wiejskich Korytniczanki widowiska: „Darcia pierza” i „Przędzenia na przęślicy”. Instrumentem do realizacji niniejszego zadania będzie wykorzystanie wiedzy i doświadczenia z zakresu obrzędowości ludowej do wzmocnienie kapitału edukacyjnego osób odwiedzających w tym dniu Park Etnograficzny w Tokarni. Prezentacja dawnej obrzędowości wzbogaconej o gwarę jest elementem służącym zachowaniu dziedzictwa lokalnego.
Na scenie zaprezentują się regionalne zespoły ludowe i soliści: Zespół Ludowy Bolechowiczanie, Zespół Domaszowianie, Kapela Świętokrzyska, Koło Gospodyń Wiejskich Kowalanki, Trio z repertuarem ludowym, Wojciech Misiowiec oraz Zespół Pieśni i Tańca Małogoszcz.
Kapele zaprezentują lokalne piosenki i przyśpiewki napisane dawną gwarą świętokrzyską, charakterystyczną dla dawnego subregionu kielecczyzny.
Imprezie będą towarzyszyły pokazy tradycyjnych rzemiosł. Chętni będą mogli wziąć udział w warsztatach z wykonywania jesiennych bukietów. Podczas imprezy odbędzie się kiermasz lokalnych produktów i potraw. Swoją ofertę zaprezentują członkowie sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie, Gospodarstwa Agroturystyczne z regionu świętokrzyskiego, producenci regionalnej żywności, Koła Gospodyń Wiejskich oraz rękodzielnicy.