Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie
Logo Województwa Świętokrzyskiego

świętokrzyskie

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

Święto Świętokrzyskiej Kuźni Smaków w Tokarni

30.10.2018

23 października br. w Tokarni w karczmie Kuźnia Smaków odbyło się  wydarzenie promujące ofertę szlaku kulinarnego Świętokrzyska Kuźnia Smaków. Impreza eventowa, nad którą patronat honorowy objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi została zrealizowana przez ŚODR Modliszewice w ramach projektu KSOW  „Świętokrzyska Kuźnia Smaków - lokalna marka”. Wydarzenie przyciągnęło ponad 200 osób, smakoszy żywności tradycyjnej, w tym przedstawicieli instytucji współpracujących z ŚODR, instytucji pracujących na rzecz rolnictwa , inspekcji sanitarnych i weterynaryjnych sprawujących nadzór nad bezpieczeństwem zdrowotnym żywności. Gościem honorowym wydarzenia był Wojciech Ścibor wicedyrektor Departamentu Promocji Turystyki Krajowej Polskiej Organizacji Turystycznej. 

Głównym punktem wydarzenia było uroczyste wręczenie certyfikatów Świętokrzyskiej Kuźni Smaków  17  nowym podmiotom  z powiatów: kazimierskiego, jędrzejowskiego, włoszczowskiego, koneckiego i skarżyskiego uczestniczącym w projekcie „Świętokrzyska Kuźnia Smaków - lokalna marka” realizowanym  w ramach Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata  2014-2020. Plan Operacyjny na lata 2018-2019.

Dzięki projektowi oferta ŚKS wzbogaciła się o kolejne produkty tradycyjne i potrawy regionalne charakterystyczne dla woj. świętokrzyskiego, o czym mogli się przekonać  uczestnicy imprezy smakując ich  na specjalnych stanowiskach przygotowanych przez  nowo nominowanych oraz pozostałych członków szlaku kulinarnego, którzy licznie przyjechali do Tokarni prezentować swoją ofertę.

Wśród  prezentowanych produktów z oferty ŚKS znalazły się między innymi:  twaróg półtłusty i  masło Chmielnickie  z OSM w Chmielniku, kiełbasa łosieńska, polędwiczki świąteczne Prokopa i salceson cwaniak od  „Bogusia”  z Łosienia, miód spadziowy z drzew iglastych z pasieki „Ryś”  z Mąchocic Kapitulnych, Pączek opatowski  z  Cukierni „U Szarego”, wino gronowe Sandomirius  z „Winnicy Sandomierskiej” od Małkiewicza, kasza jaglana Gierczycka od Teresy Kmiecickiej, ser jabłeczny, konfitura z jarzębiny i konfitura z zielonych orzechów z przetwórni Fundacji Domy Wspólnoty Chleb Życia z Zochcina, miody napękowskie, krówka opatowska, miody od Zygmunta, soki jabłko z rokitnikiem od J@BUSKO, oleje z „Olejarni Zagłoba” , bułka dziabana z piekarni Sajeckich z Wąchocka, kiełbasa od Bonarka oraz wiele innych produktów, których nie sposób wymienić. Restauratorzy i gospodarstwa agroturystyczne przygotowały zaś potrawy kuchni regionalnej i lokalnej. Można było posmakować między innymi:  zalewajki  z „Bałtowskiego Zapiecka”, drągołów z „Magii Sabatu”, grycoków z „Szafranowego Dworu”, kwaśnicy sandomierskiej z pierożkami z jagnięciną z Agrotur „Wojtasówka”, byków daleszyckich  z gospodartswa agroturystycznego „U Zosi”, żołądków rakowskich od Łączkiewicza,  szczawiowej z Ponidzia oraz śliwki Damacha suszonej od Basi Kapusty z „Zajazdu Mateo”, kaczki z jabłkami i pierogów z fasoli korczyńskiej z Kuźni Smaków z Pacanowa, słynnej  bulwy sandomierskiej z restauracji  „Pod Ciżemką”, baniocka z karczmy  „Izba Dobrego Smaku”,  gęsi gospodyni z gospodarstwa agroturystycznego „Różane Wzgórze” oraz fitki kazimierskiej z restauracji „Pałac Lacon” i prazoków ze smażonką z Danielówki.

Nie bez znaczenia dla podkreślenia charakteru oferty kulinarnej ŚKS był wybór miejsca - Karczmy Kuźnia Smaków z pięknym wnętrzem i oryginalnym  wystrojem oraz wspaniała atmosfera jaka towarzyszyła wielkiej degustacji naszych regionalnych smakowitości.  

Podmioty, które otrzymały certyfikat ŚKS w Tokarni

                                                                      
Powiat konecki:
1.    Wytwórnia wafli Rafał Kucharski, Pomyków  - za Wafle do lodów z Pomykowa
2.    Masarnia pod Lasem Anna Wiklak, Kapałów - za Kiełbasę radoszycką oraz
Pasztetową radoszycką
3.    „Serowarnia Pakuły” Aneta i Jan Król, Pakuły - za Ser podpuszczkowy z Pakuł
4.    Piekarnia u Szewczyka Michał Szewczyk, Ruda Maleniecka - za Bułeczkę z cukrem z Rudy Malenieckiej
5.    Rodzinna Wytwórnia Wędlin u Płytów, Gatniki - za Kiełbasę swojską z Gatnik od Płyty

Powiat włoszczowski:
1.    Gospodarstwo Agroturystyczne „Danielówka” Ewelina Barczyńska, Ciemiętniki - za Zalewajkę świętokrzyską, Szarlotkę świętokrzyską, Prazoki ze smażonką, Ciasto drożdżowe z gruszkami babci Lodzi

Powiat kazimierski:
1.    Wędliny tradycyjne Jolanta Zapart, Krzyszkowice - za Salceson golonkowy
2.    Cukiernio-Lodziarnia Fantazja Jarosław Dąbrowski, Bejsce - za Lody waniliowe z Bejsc
3.    „Prawdziwe miody” Waldemar Słupik, Kazimierza Mała - za kazimierski miód akacjowy
4.    Pałac Lacon Ryszard Czajka, Kazimierza Wielka - za Fitkę kazimierską, Szarlotkę Świętokrzyską, Karkówkę na kiszonej kapuście z ziemniakami z  patelni, Pierś z kaczki w sosie śliwkowo- żurawinowym z puree chrzanowym

Powiat skarżyski:
1.    Świętokrzyskie Gospodarstwo Pasieczne „Kędracki” Maciej Kędracki, Klonów - za Miód nektarowy wielokwiatowy z Gór Świętokrzyskich, Miód spadziowy ze spadzi iglastej
2.    Produkcja wyrobów z mięsa Dariusz Furmańczyk, Klonów – za Kiełbasę klonowską hycowaną,
Szynkę z Klonowa, Kaszankę z Klonowa, Salceson z Klonowa
3.    Gospodarstwo Pasieczne „Naturalne Bogactwo” Marek Kołodziej, Drożdżów - za Miód nektarowo-spadziowy
4.    „Zagroda Królów” Gabriela Król, Brzeście - za Tradycyjny dżem z borówki, Piernik z żytniej mąki, Ocet śliwkowy 

Powiat jędrzejowski:
1.    Piekarnia „Marek” Lidia Bierońska, Sędziszów - za Chleb żytnio-pszenny ze słonecznikiem Helios
2.    Jędrzejowska Spółdzielnia Mleczarska Wojciech Kałka, Wodzisław - za Jędrzejowski twarożek śmietankowy, Masło jędrzejowskie, Ser twarogowy naturalny świętokrzyski
3.    Staropolska Garmażerka Agnieszka i Zdzisław Nowak, Nowa Wieś - za Kiełbasę wiejską z Nowej Wsi, Szynkę Dyszka, Boczek nadziewany z polędwiczką i farszem

Projekt realizowany w ramach Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci  Obszarów Wiejskich PROW 2014-2020
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi

 

 

 

 


                                                                            


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009