|

Realizacja operacji pn. „Dobre praktyki w zakresie rozwoju turystyki i agroturystyki na obszarach wiejskich inspiracją do działania”

Logo Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich

Świętokrzyska Izba Rolnicza w Kielcach w ramach planu działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 realizuje operację pn. „Dobre praktyki w zakresie rozwoju turystyki i agroturystyki na obszarach wiejskich inspiracją do działania”.

W ramach projektu w dniach 11-14.07.2021 r. zorganizowany zostanie wyjazd studyjny, którego celem jest wzrost wiedzy wśród mieszkańców, rolników z  terenu województwa świętokrzyskiego oraz zaprezentowanie dobrych praktyk i kreatywności w zakresie przedsiębiorczości dzięki wykorzystaniu potencjału lokalnego i walorów turystycznych w budowaniu dochodowej działalności gospodarczej na przykładzie projektów zrealizowanych przez beneficjentów z terenu działania Suwalsko-Sejneńskiej Lokalnej Grupy Działania. Uczestnikom zostaną zaprezentowane następujące projekty zrealizowane z środków PROW 2014-2020, m. in. „Wzrost konkurencyjności gospodarstwa agroturystycznego „Magdalenka” poprzez utworzenie stref wypoczynku i rekreacji”, „Rozwój usług agroturystycznych w Osinkach (adaptacja budynku gospodarczego na potrzeby turystów, wykorzystanie odnawialnych źródeł energii)”, „Remont zabytkowej kordegardy w Dowspudzie” oraz „Utworzenie ścieżek edukacyjnych w Wigierskim Parku Narodowym”.

Podczas wyjazdu uczestnikom zostanie również zaprezentowany pokaz wyrobu serów wraz z degustacją, dzięki którym uczestnicy zdobędą użyteczną wiedzę w zakresie produkcji, sprzedaży i marketingu produktów lokalnych. Prezentacja dobrych praktyk będzie doskonałym przykładem na stworzenie głównego źródła dochodu z kreowania i promocji produktów lokalnych.

Wyjazd studyjny pn. „Dobre praktyki w zakresie rozwoju turystyki i agroturystyki na obszarach wiejskich inspiracją do działania” będzie więc doskonałą formą prezentacji,

praktycznym zdobyciem wiedzy oraz możliwością przełożenia zaobserwowanych praktyk do podejmowania działań związanych z wykorzystaniem produktów lokalnych i turystycznych jako szansy na budowanie dochodowej działalności gospodarczej oraz rozwój regionu.